Telefon: 65 545 10 50E-mail: piekarniamichalczak@wp.pl

O Nas

W marcu 1999 roku, po remoncie wydzierżawionej od GS Jutrosin piekarni w Szkaradowie, rozpoczęliśmy produkcje piekarniczą. Załoga, licząca czterech pracowników, tradycyjnymi metodami wypiekała w piecu ceramicznym. Cała produkcja sprzedawana była głównie w gminie Rawicz, co przyspieszyło decyzję o rozpoczęciu budowy w Sierakowie k/Rawicza.

W styczniu 2005 roku wyszły pierwsze wyroby z nowego pieca w Sierakowie. W ciągu dwóch lat wzrosło zatrudnienie ośmiokrotnie. Powstał drugi piec i rozpoczęliśmy dostarczanie pieczywa przy pomocy specjalistycznych samochodów (autosklepów) do domów w okolicznych wsiach. Powstały również sklepy firmowe w Rawiczu, Żmigrodzie i Obornikach Śl. W związku z dynamicznym rozwojem zakładu powstał budynek, w którym został zainstalowany nowoczesny system podawania i dozowania mąki.

W październiku 2011 roku został wkopany kamień węgielny pod budowę nowego obiektu – cukierni wraz z biurowcem. Inwestycja została zakończona w styczniu 2013 roku i rozpoczęto produkcję w nowym zakładzie. Obecnie zakład zatrudnia 72 pracowników.

Sprzedajemy nasze wyroby w dziesięciu sklepach firmowych  i siedmiu autosklepach. Wyroby piekarnicze wyrabiane są metodami tradycyjnymi, chleby na naturalnym zakwasie chlebowym prowadzonym trójfazowo, a bułki na podmłodach pszennych. Obecnie w naszym asortymencie mamy ponad 50 produktów piekarniczych i ponad 100 cukierniczych. Ponad 80% produkcji sprzedawana jest w naszym punktach.

Pieczywo z naszej piekarni pochodzi z produktów naturalnych najwyższej jakości. Do wypieków z mąki żytniej i mieszanej dodaje się kwasu chlebowego. Kwas chlebowy prowadzi się metodą pięciofazową.

W każdej fazie prowadzenia ciasta żytniego trzeba przestrzegać ilości dobieranych surowców, czasu przerobu oraz temperatury danego półproduktu. Dlatego prowadzenie i wypiek z kwasem chlebowym wymaga dużej wiedzy fachowej i doświadczenia. Prowadzenie kwasy chlebowego jest też bardzo pracochłonne ponieważ jest w cyklu zamkniętym.

Zalety kwasu chlebowego:

  • dobroczynnie wpływa na pracę całego przewodu pokarmowego,
  • reguluje pH treści jelitowej,
  • zapobiega zaparciom,
  • hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych,
  • zwiększa odporność organizmu,
  • neutralizuje związki rakotwórcze,
  • zapobiega rakowi jelita grubego,
  • zapewnia wyrobom bezpieczeństwo mikrobiologiczne,
  • pieczywo na zakwasach jest źródłem witamin,
  • w trakcie fermentacji pieczywo wzbogaca się także w aminokwasy egzogenne, które służą do budowy białek,
  • pieczywo na zakwasie, zwłaszcza żytnie, jest produktem o niskim indeksie glikemicznym,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, tym samym zmniejsza ryzyko zawału.