Telefon: 65 545 10 50E-mail: piekarniamichalczak@wp.pl

Pączek (70g)

Sposób w jaki tworzone są pączki w naszej firmie, jest klasyczną, staropolska metodą, polegającą na charakterystycznym, ręcznym zawijaniu kęsów ciasta jednocześnie z nadzieniem. Dzięki temu w trakcie smażenia całe ciasto przenika aromat nadzienia, co daje im  niepowtarzalny smak prawdziwego domowego pączka.  Nadzienia stosowane do produkcji naszych pączków są najwyższej jakości , a świeże żółtka dodawane do ciasta dają mu wspaniały kolor, oraz gwarantują długą świeżość każdego pączka.

Ciasto na pączki prowadzone jest również metodą dwufazową, które nazywamy ciastami rozczynowymi. 
Rozczyn – jest to stosunkowo rzadka zawiesina mąki i drożdży w wodzie.
Przefermentowany rozczyn uzupełnia się pozostałymi surowcami i finalnie wytwarza się ciasto właściwe.