O nas Strona Główna » O nas W marcu 1999 roku, po remoncie wydzierżawionej od GS Jutrosin piekarni w Szkaradowie, rozpoczęliśmy produkcje piekarniczą. Załoga, licząca czterech pracowników, tradycyjnymi metodami wypiekała w piecu ceramicznym. Cała produkcja sprzedawana była głównie w gminie Rawicz, co przyspieszyło decyzję o rozpoczęciu budowy w Sierakowie k/Rawicza. W styczniu 2005 roku wyszły pierwsze wyroby z nowego pieca w Sierakowie. W ciągu dwóch lat wzrosło zatrudnienie ośmiokrotnie. Powstał drugi piec i rozpoczęliśmy dostarczanie pieczywa przy pomocy specjalistycznych samochodów (autosklepów) do domów w okolicznych wsiach. Powstały również sklepy firmowe w Rawiczu, Żmigrodzie i Obornikach Śl. W związku z dynamicznym rozwojem zakładu powstał budynek, w którym został zainstalowany nowoczesny system podawania i dozowania mąki. W październiku 2011 roku został wkopany kamień węgielny pod budowę nowego obiektu – cukierni wraz z biurowcem. Inwestycja została zakończona w styczniu 2013 roku i rozpoczęto produkcję w nowym zakładzie. Obecnie zakład zatrudnia 72 pracowników. Sprzedajemy nasze wyroby w dziesięciu sklepach firmowych i siedmiu autosklepach. Wyroby piekarnicze wyrabiane są metodami tradycyjnymi, chleby na naturalnym zakwasie chlebowym prowadzonym trójfazowo, a bułki na podmłodach pszennych. Obecnie w naszym asortymencie mamy ponad 50 produktów piekarniczych i ponad 100 cukierniczych. Ponad 80% produkcji sprzedawana jest w naszym punktach. Pieczywo z naszej piekarni pochodzi z produktów naturalnych najwyższej jakości. Do wypieków z mąki żytniej i mieszanej dodaje się kwasu chlebowego. Kwas chlebowy prowadzi się metodą pięciofazową. W każdej fazie prowadzenia ciasta żytniego trzeba przestrzegać ilości dobieranych surowców, czasu przerobu oraz temperatury danego półproduktu. Dlatego prowadzenie i wypiek z kwasem chlebowym wymaga dużej wiedzy fachowej i doświadczenia. Prowadzenie kwasy chlebowego jest też bardzo pracochłonne ponieważ jest w cyklu zamkniętym. Zalety kwasu chlebowego: dobroczynnie wpływa na pracę całego przewodu pokarmowego, reguluje pH treści jelitowej, zapobiega zaparciom, hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, zwiększa odporność organizmu, neutralizuje związki rakotwórcze, zapobiega rakowi jelita grubego, zapewnia wyrobom bezpieczeństwo mikrobiologiczne, pieczywo na zakwasach jest źródłem witamin, w trakcie fermentacji pieczywo wzbogaca się także w aminokwasy egzogenne, które służą do budowy białek, pieczywo na zakwasie, zwłaszcza żytnie, jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, tym samym zmniejsza ryzyko zawału.