Telefon: 65 545 10 50E-mail: piekarniamichalczak@wp.pl

Niedźwiadek

Ogromną zaletą otrąb jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit, wspomagając pracę całego układu pokarmowego i trawiennego. Do korzyści spożywania otrąb zaliczamy również ich wpływ na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej
i regulację poziomu glukozy we krwi. Spożywanie otrębów może się również przyczynić do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelit. Otręby korzystnie wpływają na przemianę materii. Warto nadmienić, że otręby są także bogatym źródłem witaminy B, a cechą charakterystyczną otrąb żytnich jest natomiast wysoka zawartość magnezu i potasu. Dzięki temu otręby żytnie stanowią świetne uzupełnienie diet osób chorujących na nadciśnienie czy choroby serca. Ponadto zalecane są osobom, które dopiero zaczynają kurację odchudzająca. Otręby żytnie pęcznieją w żołądku, dzięki czemu skutecznie zmniejszają uczucie łaknienia.
W 100 g otrąb żytnich znajduje się ok. 39 g błonnika.